Хліб – один з небагатьохпродуктів, якийвживаютьщодня у всьомусвіті. Ми ставимося до хліба, як до чогосьзвичайного і навітьбуденного. Втімнедарма є приказка «Хліб – усьому голова». Цікавіфакти про цей продукт – далі в матеріалі. 1. Стародавніримлянидужецінувалихліб і людей, якійогоготують. Саме тому раби, яківміливипікатихліб, коштували, як вправнігладіатори. Хліббувнастількиважливий для єгиптян, щойоговикористовували як готівку, а Стародавні греки вміливипікатипонад 80 видівхліба, ще 2500 року до н.е.
2. Люди вживають у їжупшеницювжепонад десять тисячроків. Колись розтерті зерна пшеницізмішували з водою і отриманусуміш тонким шаром випікали на камінні, так готувалипершіхлібнікоржі. Цетривалодоти, поки в тісто не потрапилидріжджі. Саме за допомогоюдріжджівтістопіднімається і стаєпухким, а післявипіканняотримуємозвичний нам хліб.
3. На островах Океаніїважливеджерелоїжі – хлібне дерево. З сушеноїм’якотіплодівхлібного дерева роблятьтісто та випікаютьсвоєріднімлинці.
4. З одного зерняткаотримуємоприблизно 20 міліграмівборошна, для випікання одного буханцяпотрібноборошна з приблизно 10 тисяч зернят.
5. Загальнийоб’єм води, яку використовують для вирощенняпшениці та виготовленняоднієїхлібини, – понад 1600 літрів.
6. За різнимипідрахунками, люди у світіз’їдаютьпонад 9 мільйонівхлібинщодня.
7. Англійськівченіпідрахували, що у Великобританіїпонад 60% борошнавикористовують для приготуванняхліба, а 32% хлібавикидають.